Αποκτήστε ξανά ελκυστικό και συμμετρικό μπούστο μετά από μαστεκτομή, και ανακτήστε την αυτοπεποίθησή σας. Στο Geoplasty Plastic Surgery προσφέρουμε τις πιο σύγχρονες και αξιόπιστες θεραπείες και τεχνικές για αποκατάσταση μαστού, με ενθέματα σιλικόνης, αυτόλογο ιστό ή και τα δύο μαζί, για ένα άψογο και φυσικό αποτέλεσμα.

Τι είναι η αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή

Η μαστεκτομή για ογκολογικούς λόγους αποτελεί τραυματική εμπειρία για την κάθε γυναίκα, από ψυχολογικής πλευράς. Η αποκατάσταση του μαστού αναμφίβολα σας βοηθά να ανακτήσετε την αυτοπεποίθησή σας και να επιστρέψετε σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής, βελτιώνοντας σημαντικά την ψυχολογία σας.

Η αποκατάσταση του μαστού δεν είναι κοσμητική επέμβαση. Αφορά γυναίκες που έχουν αφαιρέσει το σύνολο ή μέρος του μαστού κατά τη διάρκεια μαστεκτομής. Αποκαθιστά τον μαστό, έτσι ώστε να έχει περίπου το ίδιο μέγεθος αλλά πάντα καλύτερο σχήμα από αυτό που είχε πριν. Σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο, η θηλή και η θηλαία άλω μπορούν επίσης να προστεθούν.

Εάν έχετε υποβληθεί σε αφαίρεση μόνο ενός μέρους του στήθους σας γύρω από έναν όγκο δεν χρειάζεστε πλήρη αποκατάσταση, αλλά μόνο ογκοπλαστική μαστού.

Πώς γίνεται η αποκατάσταση μαστού

Η χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης μαστού γίνεται υπό γενική αναισθησία.

Πριν από την επέμβαση, λαμβάνεται πλήρες ιατρικό ιστορικό και γίνεται ο απαραίτητος προεγχειρητικός και απεικονιστικός έλεγχος.

Η αποκατάσταση του μαστού πραγματοποιείται μετά από εκτενή συζήτηση με τον γιατρό, και πάντα σε συνεργασία με την ογκολογική ομάδα. Ο Δρ Γεωργόπουλος θα σας εξηγήσει αναλυτικά και με κάθε λεπτομέρεια τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί και θα απαντήσει σε κάθε ιατρική σας ερώτηση σχετικά με την επέμβαση, ώστε να σας καθησυχάσει και κυρίως να εγγυηθεί ένα άψογο και φυσικό αποτέλεσμα.

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές αποκατάστασης μαστού:

  • Αποκατάσταση μαστού με ενθέματα σιλικόνης.
  • Αποκατάσταση μαστού με αυτόλογους ιστούς.
  • Συνδυασμός ενθεμάτων σιλικόνης και αυτόλογων ιστών.

Η τελική επιλογή της τεχνικής εξαρτάται από το είδος της μαστεκτομής, τη χρήση ή όχι ακτινοθεραπείας, και φυσικά τη δική σας επιθυμία.

Πώς γίνεται η αποκατάσταση μαστού με ένθεμα σιλικόνης

Απαιτούνται δύο στάδια για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης μαστού με ένθεμα σιλικόνης.

Στάδιο 1 – Προσωρινή τοποθέτηση διατατή ιστών

Σε αυτό το στάδιο τοποθετείται ένας ειδικός διατατής ιστών (tissue expander) κάτω από τους μυς του πρόσθιου θωρακικού τοιχώματος. Έτσι, επιτυγχάνεται άριστο αποτέλεσμα και μείωση των  μετεγχειρητικών επιπλοκών.

Αυτό μπορεί να γίνει είτε αμέσως μετά τη μαστεκτομή (άμεση αποκατάσταση) είτε αργότερα σε δεύτερο χρόνο (απώτερη αποκατάσταση).

Μέσω μιας ειδικής βαλβίδας που περιέχει, ο διατατής διατείνεται με φυσιολογικό ορό στο ιατρείο, χωρίς την παραμικρή ενόχληση για εσάς. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται κάθε 10-15 μέρες μέχρι να αποκτηθεί ο επιθυμητός όγκος. Παράλληλα υποβάλλεστε σε οποιαδήποτε συμπληρωματική θεραπεία απαιτείται.

Στάδιο 2 – Αντικατάσταση του διατατή με ένθεμα σιλικόνης

Η αντικατάσταση του προσωρινού διατατή με μόνιμο ένθεμα σιλικόνης γίνεται περίπου 4-5 μήνες μετά την τοποθέτηση του διατατή. Επιλέγονται κυρίως ανατομικά ενθέματα σιλικόνης για πιο φυσικό αποτέλεσμα.

Σε περίπτωση μονόπλευρης αποκατάστασης, γίνεται συμμετρικοποίηση του ετερόπλευρου μαστού.

Σημαντικό ρόλο στο στάδιο αυτό έχει η προσθήκη λίπους (λιποέγχυση). Η τεχνική αυτή συμβάλλει στην αναγέννηση των κατεστραμμένων ιστών λόγω εγκαύματος, ιδιαίτερα μετά από ακτινοθεραπεία του μαστού, χάρη στην αναγεννητική ικανότητα των βλαστοκυττάρων που περιέχονται στο λίπος.

Αποκατάσταση μαστού σε ένα στάδιο

Τα τελευταία χρόνια γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς οι τεχνικές αποκατάστασης του μαστού σε ένα στάδιο, μαζί με τη μαστεκτομή. Γίνεται χρήση ενθεμάτων σιλικόνης και ειδικών πλεγμάτων, τα οποία ενισχύουν τους ιστούς και υποστηρίζουν το ένθεμα.

Οι τεχνικές αυτές δίνουν περισσότερες επιλογές στον ασθενή προκειμένου να αυξάνεται η ικανοποίηση στο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα.

Πώς γίνεται η αποκατάσταση μαστού με αυτόλογους ιστούς

Η αποκατάσταση με αυτόλογους ιστούς, δηλαδή με ιστούς από το ίδιο το σώμα, είναι πιο πολύπλοκη διαδικασία.

Πραγματοποιείται κυρίως σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε ακτινοβολία του μαστού και η προσθήκη λίπους από μόνη της δεν μπορεί να αποκαταστήσει τη βλάβη. Ως αποτέλεσμα, ο ακτινοβολημένος ιστός δεν μπορεί να καλύψει πλήρως το ένθεμα.

Υπάρχουν 2 διαφορετικές τεχνικές.

Αποκατάσταση με TRAM flap

Με την τεχνική αποκατάστασης μαστού με χρήση μυοδερματικού κρημνού του ορθού κοιλιακού (TRAM flap), μεταφέρεται ένα τμήμα ιστού από την κατώτερη κοιλιακή χώρα στην περιοχή της μαστεκτομής, προκειμένου να σχηματιστεί ο νέος μαστός. Ο ιστός περιλαμβάνει μυ, υποδόριο λίπος και δέρμα, μαζί με τα αιμοφόρα αγγεία του.

Το γεγονός ότι το σώμα χρησιμοποιεί τον ίδιο του τον ιστό και τρέφεται από την παροχή αίματος του σώματος οδηγεί σε επιτυχή αποδοχή του μεταμοσχευμένου ιστού.

Αποκατάσταση με DIEP flap

Η πιο εξελιγμένη μορφή αποκατάστασης του μαστού είναι η τεχνική χρήσης ελεύθερου κοιλιακού κρημνού (DIEP flap). Είναι πολύ λίγοι οι πλαστικοί χειρουργοί που μπορούν να πραγματοποιήσουν την επέμβαση αυτή αποτελεσματικά.

Με αυτή την τεχνική ένα τμήμα του κατώτερου κοιλιακού τοιχώματος αποκόπτεται από τη θέση του, μαζί με τα αιμοφόρα αγγεία του. Έπειτα μεταφέρεται στην περιοχή της μαστεκτομής, όπου αναστομώνεται με μικροχειρουργικές τεχνικές.

Το κύριο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι χαρίζει ένα φυσικό αποτέλεσμα χωρίς τη χρήση ενθεμάτων.

Πώς γίνεται η αποκατάσταση με συνδυασμό αυτόλογων ιστών και ενθεμάτων

Στην περίπτωση αυτή γίνεται αποκατάσταση του μαστού με τη χρήση κρημνού πλατύ ραχιαίου μυός (LD flap) και ενθεμάτων σιλικόνης.

Με την τεχνική αυτή, ο πλατύς ραχιαίος μυς μεταφέρεται από το οπίσθιο στο πρόσθιο μέρος του θώρακα, για να αντικαταστήσει τον ουλώδη και  ακτινοβολημένο κατεστραμμένο ιστό του θωρακικού τοιχώματος.

Ταυτόχρονα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα ένθεμα σιλικόνης, για να αποκατασταθεί ο όγκος και να δημιουργηθεί ένας νέος μαστός, με τη λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία για εσάς.

Το κυριότερο πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι ο ίδιος ο ιστός του σώματος προβάλλεται προς τα εμπρός, για να διατηρηθεί η φυσική αίσθηση και η σταθερότητα του μαστού.

Είναι η πιο δημοφιλής και ασφαλής μέθοδος αποκατάστασης του μαστού με τη χρήση αυτόλογων ιστών και παρέχει τα καλύτερα μετεγχειρητικά αποτελέσματα.

Γιατί να μας επιλέξετε για αποκατάσταση μαστού

Αν θέλετε να αποκαταστήσετε το σώμα σας έπειτα από μαστεκτομή και να αποκτήσετε ελκυστικό και γεμάτο μπούστο με 100% ασφάλεια για την υγεία σας, στο Geoplasty Plastic Surgery προσφέρουμε τις πιο σύγχρονες και αξιόπιστες τεχνικές για αποκατάσταση μαστού.

Ο Δρ Γεωργόπουλος διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία σε τεχνικές και διαδικασίες αποκατάστασης μαστού. Κατά την τελευταία δεκαετία, μέσα από την ενασχόλησή του όχι μόνο με την αισθητική αλλά και με την επανορθωτική του μαστού, ιδίως στο Γενικό Αντικαρκινικό-Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας», έχει αποκτήσει αξιοσημείωτη γνώση και εμπειρία, και έχει καταξιωθεί ως ειδικός στον τομέα της χειρουργικής επέμβασης του μαστού. Παράλληλα, είναι ιδιαίτερα αναγνωρισμένος και πιστοποιημένος χειρουργός σε κέντρα στις ΗΠΑ (Miami Breast Center) στις χειρουργικές θεραπείες του μαστού που αφορούν τη μεταφορά λίπους και βλαστικών κυττάρων.

Στην πρώτη σας επίσκεψη, ο Δρ Γεωργόπουλος, έχοντας ως αρχή ότι δεν μπορούμε να στερήσουμε το ευ ζην από μια γυναίκα που επιθυμεί την αποκατάσταση, θα αξιολογήσει λεπτομερώς την περίπτωσή σας και θα συζητήσει διεξοδικά μαζί σας για όλες τις επιλογές που έχετε. Θα σας προτείνει λύσεις, εξατομικευμένες και απόλυτα προσαρμοσμένες στις συγκεκριμένες ανάγκες, τις επιθυμίες και τις προσδοκίες σας.

Παράλληλα το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό του Geoplasty Plastic Surgery θα σας συμβουλεύσει κατάλληλα για την ομαλή ανάρρωσή σας.

Κλείστε ένα ραντεβού, για να ενημερωθείτε αναλυτικά για τις διαθέσιμες επιλογές και για εξατομικευμένες λύσεις, απόλυτα προσαρμοσμένες στις δικές σας ανάγκες:

Μενού