Όγκοι του δέρματος - Καλοήθεις και Κακοήθεις στο Κέντρο Πλαστικής Χειρουργικής Geoplasty

Απαλλαγείτε από αντιαισθητικούς όγκους του δέρματος και των μαλακών μορίων και αποκτήστε ξανά την αυτοπεποίθησή σας. Στο Geoplasty Plastic Surgery εξετάζουμε το πρόβλημά σας, προσδιορίζουμε αν πρόκειται για καλοήθεια ή κακοήθεια και σας βοηθάμε να καταλήξετε στην πιο ασφαλή, αποτελεσματική και ιδανική για εσάς θεραπεία.

Τι είναι οι όγκοι δέρματος και μαλακών μορίων

Στον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να αναπτυχθούν όγκοι σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, στο δέρμα ή στα μαλακά μόρια (λίπος, μύες). Οι όγκοι αυτοί μπορεί να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις.

Καλοήθεις όγκοι του δέρματος

Στους καλοήθεις όγκους ανήκουν:

 • Κύστες (σμηγματογόνες, βλεννώδεις, δερμοειδείς, γάγγλια, κόκκυγα κ.ά.) – Είναι πιθανό να συνοδεύονται από τοπική φλεγμονή της περιοχής. Σε αυτήν την περίπτωση συστήνεται αντιβίωση πριν από τον χειρουργικό καθαρισμό.
 • Υπερκερατώσεις (γεροντικές, ακτινικές και σμηγματορροϊκές) – Είναι υπερπλασίες της επιδερμίδας και μπορεί να είναι μελανές ή λευκές. Η ηλιακή ακτινοβολία και η γήρανση του δέρματος παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνισή τους. Πρέπει να αφαιρούνται, ιδιαίτερα οι ακτινικές, που αποτελούν προκαρκινικές βλάβες.
 • Θηλώματα ή ακροχόρδονες – Είναι δερματικά ογκίδια ιογενούς αιτιολογίας. Πρέπει να αφαιρούνται λόγω της τάσης που έχουν να μεγεθύνονται και να αυξάνουν σε αριθμό.
 • Μυρμηγκιές – Είναι δερματικές βλάβες ιογενούς αιτιολογίας (π.χ. ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων, HPV). Εμφανίζονται συνήθως στις παλάμες και τα πέλματα.
 • Χηλοειδή – Είναι δύσμορφες ουλές που αυξάνονται σε όγκο. Η αιτιολογία τους είναι άγνωστη και παρατηρούνται σε άτομα με προδιάθεση. Κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται ξεχωριστά.
 • Λιπώματα – Είναι όγκοι του λιπώδους συνδετικού ιστού με κάψα, διάχυτοι ή πολυλοβιακοί.

Στους καλοήθεις όγκους ανήκουν και οι νευρογενείς όγκοι, το ρινόφυμα, οι αγγειοδυσπλασίες (αιμαγγειώματα) και άλλα είδη όγκων.

Κακοήθεις όγκοι του δέρματος (καρκίνος δέρματος)

Στους κακοήθεις όγκους ανήκουν:

 • Βασικοκυτταρικά καρκινώματα (BCC) – Είναι ο συχνότερος ιστολογικός τύπος. Έχουν την μορφή μικρού οζιδίου με μαργαριταροειδή όρια. Έχουν συνήθως ελαφρά ερυθρό χρώμα και εμφανίζονται κυρίως στον κορμό.
 • Ακανθοκυτταρικά καρκινώματα (SCC) – Είναι ο δεύτερος κατά σειρά συχνότητας καρκίνος του δέρματος και ο πρώτος των βλεννογόνων. Εμφανίζονται συνήθως στο κεφάλι και τα άκρα. Έχουν την τάση να αναπτύσσονται γρήγορα και κάνουν μετάσταση στους λεμφαδένες. Η τυπική κλινική τους εικόνα χαρακτηρίζεται από έναν εξωφυτικό υπόσκληρο όγκο με αιμορραγική εξέλκωση στο κέντρο.
 • Σαρκώματα – Αποτελούν το 6% περίπου των κακοήθων όγκων του δέρματος. Σε αυτά ανήκουν το δερματοϊνοσάρκωμα, το ινοσάρκωμα, το αιμαγγειοσάρκωμα, το σάρκωμα Kaposi, το λεμφαγγειοσάρκωμα, το λιποσάρκωμα, το μυοσάρκωμα και το κακόηθες ινώδες ιστιοκύττωμα. Πρόκειται για εξαιρετικά επιθετικούς όγκους με υψηλό ποσοστό υποτροπών.
 • Μελάνωμα.

Πώς εμφανίζονται οι κακοήθεις όγκοι δέρματος

Οι συνηθέστερες αιτίες εμφάνισης κακοηθειών του δέρματος και των μαλακών μορίων είναι:

 • Υπερβολική έκθεση στον ήλιο, ιδιαίτερα για άτομα με ανοικτό τύπο δέρματος και ηλιακά εγκαύματα στην παιδική ηλικία.
 • Θετικό οικογενειακό ιστορικό.
 • Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.
 • Μεγάλη ηλικία.

Γιατί πρέπει να δείτε πλαστικό χειρουργό για δερματικούς όγκους

Αν και η αφαίρεση των δερματικών όγκων είναι μια σχετικά εύκολη διαδικασία, απαιτεί εξειδικευμένη γνώση από πλαστικό χειρουργό, ο οποίος:

 • Κάνει κλινική διαφορική διάγνωση της δερματικής βλάβης σας.
 • Αφαιρεί σωστά τη βλάβη, λύνοντας το πρόβλημά σας μόνιμα.
 • Δίνει ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, ιδιαίτερα αν πρόκειται για βλάβη στη περιοχή του προσώπου.

Ένας χειρουργός με εμπειρία στην επανορθωτική πλαστική χειρουργική αντιμετωπίζει επίσης και τα ελλείμματα που προκύπτουν από την αφαίρεση δερματικών όγκων:

 • Αποκαθιστά τη λειτουργικότητα της περιοχής.
 • Δίνει ένα αποδεκτό αισθητικό αποτέλεσμα.

Πώς αφαιρούνται οι όγκοι δέρματος

Ο τρόπος της αφαίρεσης εξαρτάται από το είδος του όγκου, δηλαδή αν πρόκειται για καλοήθη ή κακοήθη.

Στους καλοήθεις όγκους η αφαίρεση γίνεται συνήθως με τη χρήση τοπικού αναισθητικού ή αναισθητικής κρέμας. Σε περίπτωση που η βλάβη είναι εκτεταμένη θα χρειαστεί νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Η πιο σίγουρη λύση είναι απλή χειρουργική εκτομή με ταυτόχρονη ιστοπαθολογική εξέταση της βλάβης.

Αν ο ιατρός είναι 100% σίγουρος ότι δεν πρόκειται για κακοήθεια, τότε μπορεί να αφαιρέσει τη βλάβη με μία από τις παρακάτω μεθόδους:

 • LASER CO2.
 • Διαθερμοπληξία.
 • Κρυοπληξία.

Αν πρόκειται για κακοήθη όγκο απαιτείται:

 • Σταδιοποίηση.
 • Χειρουργική αφαίρεση της βλάβης, με ευρύτερα όρια εκτομής.

Σε κάποιες περιπτώσεις κακοήθειας μπορεί να χρειαστεί ταυτόχρονα σύστοιχος λεμφαδενικός καθαρισμός, καθώς και συμπληρωματική χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία.

Το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό του Geoplasty Center θα σας συμβουλεύσει κατάλληλα για τις εναλλακτικές σας και το πώς να διαχειριστείτε την ανάρρωσή σας.

Γιατί να μας επιλέξετε για αφαίρεση δερματικών όγκων

Αν έχετε κάποια δερματική βλάβη που έχει αλλάξει ή σας ενοχλεί, στο Geoplasty Plastic Surgery προσφέρουμε τις πιο σύγχρονες και αξιόπιστες τεχνικές για τη αφαίρεση δερματικών όγκων.

Ο Δρ Γεωργόπουλος έχει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση όγκων του δέρματος και των μαλακών μορίων, την οποία απέκτησε στο Γενικό Αντικαρκινικό-Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας», αλλά και από τη γενικότερη ενασχόληση του με την επανορθωτική και την αισθητική χειρουργική. Στην πρώτη σας επίσκεψη θα σας εξετάσει λεπτομερώς και θα σας καθοδηγήσει υπεύθυνα για το τι πρέπει να κάνετε, παρέχοντας 100% ασφάλεια για την υγεία σας.

Παράλληλα το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό του Geoplasty Plastic Surgery θα σας συμβουλεύσει κατάλληλα για την ομαλή ανάρρωσή σας.

Κλείστε ένα ραντεβού, για να ενημερωθείτε αναλυτικά σχετικά με την επικινδυνότητα ενός δερματικού όγκου, καθώς και για κάθε διαθέσιμη επιλογή που προσφέρει η επανορθωτική πλαστική χειρουργική:

Μενού