Του Σπυρίδωνα Γεωργόπουλου επιστημονικός συνεργάτης Βιοκλινική Αθηνών

 

Η αυξητική μαστού είναι, ίσως η πιο διαδεδομένη αισθητική επέμβαση. Απευθύνεται σε γυναίκες που αισθάνονται ότι το στήθος τους είναι πάρα πολύ μικρό, σε εκείνες που το άνω μέρος του σώματος είναι δυσανάλογο σε σχέση με το κάτω και σε γυναίκες στις οποίες υπάρχει μείωση του στήθους μετά από μεγάλη απώλεια βάρους ή μετά από εγκυμοσύνη.

Παράλληλα, μια άλλη κατηγορία γυναικών είναι εκείνες που έχουν εκ γενετής διαφορά στο μέγεθος μεταξύ των δύο μαστών (ανισομαστία).

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει ολοκληρωθεί πλήρως η ανάπτυξη του μαστού (συνήθως μετά την ηλικία των 17 ετών).

Οι μέχρι σήμερα τεχνικές στην αυξητική του μαστού γίνονταν με την τοποθέτηση ενθεμάτων (κυρίως στρογγυλών) κάτωθεν αυτού.

Τα τελευταία χρόνια και για μικρές αυξήσεις, υπήρχε η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί η αυξητική με έγχυση λίπους, αφού προηγηθεί μια εκτεταμένη λιποαναρρόφηση.

Παρόλα αυτά οι δύο τεχνικές παρουσιάζουν ορισμένα προβλήματα, τα οποία εμφανίζονται μετεγχειρητικά και είναι πολύ δύσκολο να διορθωθούν.

Αυτά είναι στην μεν πρώτη περίπτωση η “αφύσικη”- ψεύτικη εμφάνιση του στήθους, αφού το στρογγυλό ένθεμα σιλικόνης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποδώσει την ανατομία του μαστού, ενώ το λίπος από μόνο του αδυνατεί να προσδώσει τον απαραίτητο όγκο – μέγεθος που θα μπορούσε να αφήσει τη γυναίκα ικανοποιημένη.

Τη λύση στα παραπάνω προβλήματα έδωσε η νέα τεχνική στην αυξητική στήθους με τη τοποθέτηση ανατομικού ενθέματος σιλικόνης (3D) ,το λεγόμενο “δάκρυ”- και η ταυτόχρονη έγχυση λίπους (DOUBLE TECHNIQUE).

Με αυτό το τρόπο διατηρείται η ανατομική αρχιτεκτονική του μαστού, που προϋποθέτει την διαμόρφωση του σε τρεις σταθερές – άνω πόλο, κάτω πόλο, προβολή – με ιδανικές αναλογίες μεταξύ τους, ενώ η ταυτόχρονη έγχυση λίπους συμβάλει στη φυσιολογική υφή, στην εξάλειψη οποιονδήποτε ορατών ψηλαφητών ανωμαλιών ή ρυτιδώσεων (rippling) του ενθέματος καθώς και στη φυσική πτώση του μαστού.

Με άλλα λόγια δημιουργούμε ένα φυσιολογικό στήθος, ιδανικό για το σώμα της κάθε γυναίκας με εμφάνιση αντίστοιχη ενός κανονικού. Συγχρόνως, η γυναίκα επωφελείται και από μια επέμβαση λιποαναρρόφησης.

Το χειρουργείο διαρκεί περίπου 2 ώρες και πραγματοποιείται με γενική αναισθησία.

Αρχικά, στο ιατρείο προ της επέμβασης η γυναίκα προβάρει διάφορα δοκιμαστικά εξωτερικά ενθέματα και γίνεται συνεννόηση από κοινού με το Πλαστικό Χειρουργό για το μέγεθος του νέου μαστού.

Το χειρουργείο ξεκινάει με τη τοποθέτηση του ανατομικού ενθέματος από μια τομή, είτε κάτω από το μαστό (υπομάστια), είτε γύρω από τη θηλή (περιθηλαία).

Η τοποθετησή του γίνεται τις περισσότερες φορές κάτω απο το μυ για καλύτερη προστασία και για πιο φυσικό αποτέλεσμα.

Μόλις ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο ακολουθεί η λιποαναρρόφηση και το λίπος που συλλέγεται, από διάφορες περιοχές του σώματος, επανατοποθετείται στο μαστό σε όλα του τα τεταρτημόρια του με κατάλληλη τεχνική, ώστε να έχουμε το επιθυμητό και φυσικό αποτέλεσμα.

Θεωρείται απαραίτητη η παραμονή ενός 24ώρου στο νοσοκομείο και η γυναίκα εξέρχεται την επόμενη μέρα με τη κατάλληλες οδηγίες και φαρμακευτική αγωγή.

Μπορεί να χρειαστούν περίπου δύο με τρεις μέρες για την επιστροφή στην εργασία, ανάλογα φυσικά με το είδος της.

Οι πιθανές επιπλοκές δε διαφέρουν από αυτές της απλής αυξητικής, ενώ όλες οι τεχνικές απεικόνισης του μαστού (μαστογραφία, υπέρηχος, μαγνητική τομογραφία) μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς κανένα πρόβλημα.

Εάν λοιπόν επιθυμείτε τέλειο σώμα για το καλοκαίρι με ταυτόχρονη αύξηση των μαστών, η “DOUBLE TECHNIQUE 3D BREAST AUGMENTATION” είναι η μέθοδος της επιλογής σας.

Δρ Σπυρίδων Γεωργόπουλος
Εδικός Πλαστικός Χειρουργός
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπ/μίου Αθηνών